2023 Trenduri in Transformarea Digitala | Cum sa tii pasul cu update-urile din domeniu

Acest articol a fost publicat in categoria Tendinte in piata, Transformare digitala in .
trenduri transformare digitala 2023

Transformarea digitala a unui business este pusa intotdeauna in context cu atribute si sintagme precum: „rapiditate”, „progres”, „dezvoltare”, „economisire de resurse”, „adaptare la nou”, „competitie”.

In ceea ce priveste perioada actuala, tot mai multi antreprenori preocupati de aceasta transformare spun ca odata luata decizia de a tine pasul cu schimbarile digitale din domeniu, investitiile realizate de catre ei se dovedesc inteligente si au impact pe termen lung. 

Pe scurt, viitorul este tech. Daca in 2021, 56% dintre companii (conform Zippia.com), au ales sa prioritizeze adaptarea la digitalizare, precum si investitiile, in 2023 este asteptata o considerabila crestere a acestui proces. 

De asemenea, in anii urmatori tendinta de crestere a digitalizarii se va accentua. 

renduri transformare digitala 2023

Insa, daca analizam contextul existent in 2023, ne putem da seama ca digitalizarea se produce intr-un mediu marcat de inflatie, recesiune si lipsa de resurse – aspecte generate de criza politica, economica si sanitara din ultimii ani. Asa ca, in urmatoarele luni, transformarea digitala va juca un rol esential in procesul de economisire si conservare de resurse. 

In ceea ce priveste modalitatile concrete de a face acest lucru, am realizat mai jos o lista cu cele mai importante tendinte din domeniu. 

 

Top trenduri in transformarea digitala in 2023:

trenduri transformare digitala 2023

Toate datele in cloud si… conceptul de everything as a service (XaaS)

Stocarea informatiilor in cloud, prin intermediul unui hub digital, a devenit un aspect de baza al transformarii digitale. Insa, in 2023, numarul businessurilor care vor adopta astfel de stocari de date va deveni si mai mare. Tendinta este, desigur, accentuata de preferinta angajatilor de a continua sa lucreze hibrid sau remote. 

Odata cu cresterea numarului de companii care prefera sa aiba totul la indemana, in cloud, providerii unor astfel de servicii vor imbunatati scalabilitatea si rezultatele solutiilor oferite. Astfel, vorbim despre norme de securitate duse la un nou nivel, despre acces facil in orice moment al datelor si despre backupuri care ofera incredere userilor. 

In ceea ce priveste conceptul de XaaS (care poate fi considerat o prelungire a conceptului SaaS), acesta se leaga de abonamentele de tip cloud care vor deveni mai complexe si ofertante. Acestea vor include toate aspectele mentionate mai sus si vor fi puse la dispozitia companiilor si userilor. Componentele hardware de tip laptopuri sau computere vor deveni, astfel, interfata de gestionare a datelor, utilizatorii lor nemaifiind preocupati de spatiul de stocare local. 

 

Automatizarea proceselor – o tendinta tot mai populara si mai apreciata 

Daca businessurile catalogate drept „primii adaptori” (din EN – first adaptors) isi concentreaza in 2023 atentia catre metaverse si A.I, majoritatea companiilor medii si mici sunt inca indecise ce fel de investitii sa faca, pornind de la principiul ca isi doresc ca acestea sa le aduca recompense imediate. 

Iar procesele de automatizare prin intermediul diverselor platforme sau aplicatii sunt un exemplu concret in acest sens. 

Observam aceasta tendinta tot mai des adoptata in cadrul companiilor industriale, de constructii sau care ofera servicii de productie. scopul acestora este de a-i ajuta pe angajati sa isi imbunatateasca abilitatile de la locul de munca, indiferent daca este vorba de cele de invatare, de siguranta operationala, de planificare a task-urilor si obiectivelor sau de gestionare a procesului de comunicare. 

Mai precis, este vorba de produse digitale care sunt usor de accesat si care vin in ajutorul angajatilor prin preluarea task-urilor repetitive, consumatoare de timp. Principala lor caracteristica este ca devin parte din rutina si sunt integrate usor in programul de lucru, datorita functionalitatilor intuitive. 

Sisteme inteligente de cautare 

Pentru ca utilizatorii isi doresc sa gaseasca rapid si eficient raspunsurile de care au nevoie, in cadrul unei platforme sau unei aplicatii, sistemele de search trebuie sa raspunda rapid necesitatilor lor. 

Astfel, vorbim despre cautari care afiseaza rezultate corecte atunci cand sunt folosite sinonime (de exemplu: „valiza” in loc de „geamantan”) sau cand un cuvant este tastat gresit („prejitura cu cocos” in loc de „prajitura cu cocos”). Unele dintre aceste sisteme de cautare inteligente includ si functia de stop words – ceea ce inseamna ca poate fi creata o lista cu termeni care sa nu declanseze cautari deoarece nu sunt relevanti pentru produsele din platforma sau au conotatii vulgare. 

Roweb are deja o astfel de solutie de cautare avansata numita Searchency. Aceasta a fost implementata clientilor din portofoliu care detin platforme de e-Commerce, iar datele au aratat o crestere a conversiilor de pana la 43%. Acest lucru demonstreaza ca eficienta de cautare, desi o caracteristica destul de simpla, ramane in topul preferintelor in materie de transformare digitala in 2023. 

Cresterea utilizatorilor de tehnologie de tip Blockchain

Ideea de „Blockchain” capata teren tot mai mare in industrii diverse precum sanatate, finante (in special criptomonede), aprovizionare. Scopul este de a schimba modul traditional de afaceri din aceste sectoare, permitand stocari si manipulari inteligente de date, prin crearea unui mediu software securizat. 

Ce presupune mai exact conceptul? In loc ca datele sa fie grupate intr-un server central, ele sunt stocate in locatii multiple, conectate intre ele, dupa principiu „peer-to-peer”. De asemenea, Blockchain nu include o autoritate Master care sa detina o copie a datelor. 

Folosirea platformelor de date despre clienti

Succesul procesului de vanzare online este dat de analiza de date. Nu este suficient sa rulezi campanii care sa aduca Leaduri, daca nu ai un control foarte bun asupra datelor. 

Astfel, exista platforme de date care conecteaza diferite aplicatii si genereaza baze de date ce aduc laolalta informatii valoroase despre clienti. 

Apoi, acestea pot fi folosite pentru a gestiona campanii de marketing, pentru a determina trendurile din domeniul online sau pentru a construi experiente personalizate care sa imbunatateasca experienta de cumparare, iar ownerii de businessuri diverse sunt dispusi sa investeasca resurse importante in accesarea unor astfel de platforme. 

Importante economisiri de resurse 

Tot in 2023, multe companii internationale au anuntat printre obiectivele de digitalizare si pe cele care le permit grija fata de mediul inconjurator. 

Astfel, multe afaceri aleg sa prioritizeze in acest an solutii care le aduc sustenabilitate, economisind resurse de tip energie electrica, apa, gaz sau chiar resurse umane. 

De exemplu, o tendinta in acest sens sunt aplicatiile de monitorizare care ofera informatii concrete cu privire la cat se consuma intr-o companie, cum si cand s-ar putea realiza economii. 

 

Adoptarea la scara mai larga a solutiilor software care se pot adapta mai multor profiluri de business 

Principalul avantaj al acestora este dat de faptul ca permit o livrare mai rapida a solutiei software de care au nevoie utilizatorii, datorita faptului ca are la baza cod scris o singura data. Mai precis, este vorba de o structura predefinita, care poate fi personalizata prin functionalitati specifice fiecarui domeniu sau business. 

Un exemplu de astfel de solutie este Smartcity dezvoltata de Roweb. Aplicatia a fost creata pornind de la necesitatile a doua tipuri de utilizatori: pe de-o parte, companii, institutii si organizatii, iar pe de alta parte, utilizatorii finali. 

AI si Machine Learning (ML) – printre tendintele principale si in 2023 

Tehnologiile bazate pe AI si ML raman o preocupare constanta a businessurilor care isi doresc sa tina pasul cu transformarea digitala, deoarece ele pot fi implicate in toate sectoarele care definesc businessul respectiv: de la procesul decizional, la analize de date si strategii de promovare a brandului. 

Mai mult de atat, partea de Machine Learning se leaga de o alta tendinta mentionata mai sus si anume de informatiile folositoare despre datele utilizatorilor. Astfel, ML demareaza procese prin care este urmarit comportamentul utilizatorului (respectand normele GDPR) si care il ajuta pe business owner sa-si dea seama de ce sunt interesati clientii sai si de ce au nevoie. 

Diversificarea echipelor de development 

Si in 2023, Romania ramane printre principalele tari care ofera resursa umana profesionista si competenta pentru a sustine proiecte de transformare digitala la nivel global. Insa, tendintele din 2023 arata un interes ridicat spre diversificarea echipelor de lucru, atat in Romania, cat si peste hotare. 

Asa ca nu mai vorbim doar despre software developeri si QA Testing Engineers, ci si despre includerea in echipa de dezvoltare a analistilor de business (sau alte tipuri de specialisti), adica a celor care pot veni cu o viziune de ansamblu asupra modului in care proiectul poate aduce rezultate la nivelul intregului business. 

Acest concept poarta numele de „Fusion Team” si reprezinta o abordare preferata de multe companii inca de anii trecuti. Insa, in 2023, conceptul va deveni si mai popular, datorita rezultatelor bune pe care le aduce si datorita modului in care omogenizeaza colaborarea dintre diverse departamente. 

Un ultim reminder

Pentru ca transformarea digitala sa fie eficienta, este important sa intelegem nevoile de expansiune ale companiei, atat din punct de vedere al clientilor, cat si din punct de vedere al angajatilor si resurselor.

Tehnologiile moderne sunt motoarele transformarii digitale si au nevoie de o buna conectare a tuturor punctelor care le definesc: de la etapa de pregatire si definirea rolurilor, pana la implementare si stabilirea procesului de mentenanta necesar. 

De asemenea, angajatii trebuie informati cat mai din timp despre noile adoptari tehnologice pentru a se pregati de procesul de asimilare treptata al acestora. 

 

De ce sa lucrezi cu Roweb pentru implementarea tendintelor digitale mentionate anterior?

  • De peste 18 ani, dezvoltam solutii software pentru business-uri din peste 30 de tari; 
  • software developerii nostri sunt vorbitori fluenti de limba engleza ceea ce inseamna ca barierele lingvistice sunt depasite intotdeauna cu succes;
  • Oferim transparenta totala in ceea ce priveste serviciile noastre, datorita modului de lucru Agile si procesului de comunicare eficienta pe care il stabilim inca de la inceput;
  • Avem parteneriate de durata cu clientii din portofoliul international – un exemplu concret fiind chiar Whise CRM – colaborare inceputa in 2006;
  • Avem experienta in demararea proceselor de transformare digitala in industrii diverse, prin acoperirea tuturor rolurilor necesare: de la software developeri, la ingineri QA, project manageri etc. 
  • Pentru verificarea serviciilor oferite, te invitam sa rasfoiesti atat portofoliul de pe website, cat si review-urile de pe platforme dedicate precum Good Firms & Clutch

Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices