Final de 2022… final de internship.
Am incheiat o noua editie a acestui eveniment cu traditie pentru Roweb, de aceasta data, in format fizic. Iar acest lucru a insemnat schimbarea statusului pentru cei implicati de la interni la angajati.
Asa ca am ales sa povestim ce s-a intamplat prin doua materiale pe care le vom posta pe blog: unul cu insighturi de la mentori si coordonatori (afla detalii din acest articol) si altul care va include impresiile internilor (Stay tuned! Revenim cu un alt material in prima luna a noului an).
Internship 2022: organizare, task-uri si provocari
Echipa Roweb implicata in organizarea evenimentului:
- 5 Coordonatori
- 12 Mentori
- echipa de HR implicata in procesul de recrutare si onboarding
Mod de desfasurare: on-site – la sediile din Craiova si Pitesti
Din punct de vedere al etapelor, internshipul reprezinta al doilea nivel dupa stagiul din vara, accentul fiind pus asupra task-urilor practice. Iar prezenta fizica a internilor ne-a permis nu doar testarea cunostintelor tehnice, ci si a aspectelor ce tin de soft skills.
„Internshipul fata in fata si reluarea activitatilor offline, precum team buildingul, au permis o interactiune directa cu studentii. Ei au putut veni la birou, au petrecut timp cu mentorii si coordonatorii si s-au integrat mult mai rapid in echipa.
Din punct de vedere tehnic, internii au fost inclusi in proiecte existente pentru a vedea cum arata o aplicatie la care lucram. Au primit atat task-uri reale, cat si functionalitati demo pentru a-si dezvolta abilitatile de programare, tinand cont de career path-ul stabilit si de tehnologia aleasa.”
Florin Obogeanu
Coordonator Internship si Manager @Roweb Craiova
„Ma ocup de pregatirea tinerelor talente de cel putin 10 ani si de fiecare data obisnuiesc sa luam lucrurile treptat. Am inceput cu simple sesiuni de pregatire teoretica, urmand a face proiecte in scop didactic.
Cu unii dintre ei am facut aplicatii din ce in ce mai dificile pentru a le testa capacitatea de invatare si am fost foarte impresionat. Multi dintre cei pregatiti de mine se regasesc acum in companie si sper sa ramana mult timp de acum inainte.”
Razvan Veliscu
Coordonator Internship si Managing Partner @Roweb
Astfel, pentru acest eveniment de cariera, coordonatorii si mentorii au stabilit cateva obiective. In primul rand, s-a realizat trecerea de la partea teoretica (stagiul din vara) la partea practica (internshipul). In al doilea rand, s-a urmarit integrarea in echipa a tinerilor, atat profesional, cat si personal.
„Studentilor le-au fost prezentate proiectele din portofoliu si apoi au lucrat direct cu echipele formate. Scopul a fost de a-i acomoda cu modul de rezolvare, cu ideea de sprint si cu responsabilitatea de preluare a task-urilor. Iar acestia au vazut exact cum decurge procesul de dezvoltare software si s-au acomodat rapid.”
Gabriel Rosu
Coordonator Internship si Managing Partner @Roweb
De asemenea, experienta din anii trecuti ne-a ajutat sa ne dam seama ca puterea exemplului este foarte mare. Si am ales sa folosim metoda lucrului in paralel.
Mai precis, internii primeau task-uri pe care le rezolvau in paralel cu alti dezvoltatori software cu experienta implicati in proiect.
Dupa finalizarea acestora, se realiza o comparatie intre cele doua moduri de solutionare a sarcinilor de lucru. Apoi, internilor le erau prezentate solutiile si se realiza un review al codului cu explicatii si recomandari.
„Roweb a implementat programe de pregatire pentru studenti inca din 2009, cand am realizat primul stagiu de practica in PHP de care am fost responsabil. Deci pentru mine este anul 13 – si pana acum il consider unul norocos, pentru ca toti studentii din program sunt foarte buni.
Din 2009, lucrurile au evoluat, din punct de vedere al tehnologiilor abordate si al complexitatii task-urilor.
Scopul stagiului de vara este de a putea selecta persoanele pe care le consideram potrivite spre a ne deveni colegi (adica de a trece prin programul de internship).
Intotdeauna plecam de la premisa de a-i selecta pe cei mai buni tehnic si in acelasi timp potriviti atitudinii si culturii noastre. In acest an, in divizia mea, au ramas toti cei 5 studenti cu care am inceput stagiul.”
Stefan Nicolae
Coordonator Internship si Head of E-Commerce @Roweb
In 2022, am avut primul internship de QA
Interesul pentru zona de QA a crescut considerabil in ultimii ani. Astfel, pe langa internshipul de PHP si cel de .NET, anul acesta am organizat primul internship de QA, o ocazie perfecta pentru a ne creste echipa de testare.
”Fiind primul internship de QA, iar eu fiind coordonator, emotiile au atins cote foarte inalte si in cazul meu. Am incercat impreuna cu ceilalti coordonatori si mentori (Pitesti si Craiova) sa organizam totul in cel mai mic detaliu pentru a fi o experienta placuta si utila.
In organizarea internshipului s-au punctat detalii teoretice, activitati practice, plan de lectii, s-au realizat materiale, sesiuni de intrebari, surprize dulci si multe altele.
Iar cea mai mare provocare a fost sa putem sintetiza si organiza informatiile, astfel incat sa putem cuprinde elemente de baza din fiecare capitol, intarindu-le semnificatia prin exemple / exercitii / animatii practice, astfel incat acestea sa ajunga clar si secvential catre studenti si sa ne asiguram ca fiecare capitol este corect inteles.”
Madalina Ciomblea
Coordonator Internship si QA Tech Lead
Alaturi de Madalina, in internshipul de QA s-a implicat si Nina Constantin, care a completat:
„Provocarea cea mai mare a reprezentat-o alegerea materialelor potrivite, care sa capteze interesul studentilor si sa le activeze curiozitatea.
Fiind primul internship la care am participat, organizarea lui a venit cu multe emotii. Alegerea materialelor si structurarea lor au fost activitati solicitante, dar in acelasi timp placute. De la bun inceput s-a creat un plan, s-au ales lectiile si apoi s-au pregatit materialele.
De asemenea, s-a pregatit si partea practica, ce a constat in adaugarea de buguri, pe care studentii le-au identificat apoi.”
Nina Constantin
Mentor QA
Tot despre provocari, a vorbit si Ion Ghitun, care a fost mentor al internshipului in fiecare an, incepand cu 2017.
„O provocare si, in acelasi timp, un aspect interesant este faptul ca exista mai multe tipuri de interni. Unii pun intrebari si cer lamuriri cu privire la task-uri, altora le e teama sa intrebe sau cred ca se pot descurca singuri.
Rolul mentorilor si coordonatorilor este de a crea un echilibru si de a-i invata pe studenti sa fie autonomi, dar si sa indrazneasca sa puna intrebari ori de cate ori este necesar.”
Ion Ghitun
Mentor PHP + JS
Organizare, dar si flexibilitate…
Si, desi planurile au fost bine puse la punct de la inceput, mentorii spun ca adaptarea, flexibilitatea si creativitatea nu trebuie sa lipseasca niciodata cand vine vorba atat de pregatirea, cat si de rezolvarea task-urilor.
„La un proiect am avut placerea sa lucrez cu un intern pe o componenta pentru un tabel in React, venita dintr-o tema. Am intampinat o multitudine de provocari si, astfel, am decis sa facem o componenta custom pentru nevoile noastre.
Ce m-a bucurat, este ca, desi parea un challenge destul de mare, in timpul
dezvoltarii custom, internul s-a adaptat usor si a fost deschis sa invete
lucruri noi si sa iasa din zona de confort.
Un alt lucru pe care
l-am remarcat si tin sa-l mentionez, este ca niciunul dintre interni nu a
ezitat sa ceara ajutor, lucru care este benefic, mai ales cand esti la
inceput. Am vazut astfel, deschidere si dorinta de a invata, ceea ce m-a
facut si pe mine, in calitate de mentor, sa vreau sa ofer mai
mult.”
Andrei Voicu – Mentor PHP + JS
„Personal, cred ca studentilor trebuie sa li se lase spatiu sa se exprime liber pentru a le oferi increderea necesara de a gasi solutii la problemele de care se lovesc.
Iar prin cod review se pot indrepta anumite comportamente si obiceiuri care nu sunt acceptate ca fiind cele mai bune practici in materie de programare. Prin aceste actiuni se promoveaza cresterea si dezvoltarea personala deopotriva.
Prin constrangeri si specificatii stricte se limiteaza creativitatea – de aceea incerc si eu sa fiu cat mai flexibil.”
Gabriel Marinescu
Mentor .NET
Accentul s-a pus pe soft skills, nu doar pe cunostintele tehnice…
„Din punct de vedere al internshipului, am remarcat o cresterea a seriozitatatii, implicarii si nivelului de cunostinte tech, in cazul tuturor candidatilor. Am mentorat 3 future devs, toti s-au descurcat foarte bine.
Inca de la inceput, am pus accentul pe un flow de lucru coerent si organizat. Primele task-uri au fost mici proiecte, create pentru a invata, fiecare avand o tema specifica (booking engine, shopping store, social network).
De la gestionarea bazei de date si pana la partea de user interface, internii au lucrat singuri. Dupa ce au demonstrat ca inteleg fiecare pas necesar pentru a duce proiectul la capat, au inceput sa preia task-uri intr-un proiect real, avand in continuare supravegherea mea si a celorlalti mentori.”
Sorin Tarceatu
Mentor .NET
„O schimbare importanta de anul acesta a constat in faptul ca fiecare intern a avut cate un mentor dedicat cu care sa discute si sa se sfatuiasca.
Astfel, am reluat activitatea dinainte de pandemie, iar studentii au participat activ la discutiile din birou pe diverse topicuri, algoritmi, optimizari, tehnologii noi. Toti sunt foarte constiinciosi si au adus un vibe de proaspat absolventi, alaturi de curiozitatea de a afla cat mai multe lucruri si de a invata cat mai mult.”
Marius Baltag
Mentor PHP + JS
Am invatat din experienta anilor trecuti…
Internshipul din 2022 a fost rezultatul experientei editiilor din anii trecuti. Urmarind feedback-ul primit de la fosti interni si invatand din toate situatiile prin care am trecut, am reusit sa facem din acest eveniment un cumul de best practices.
„Ideea de a atribui un mentor fiecarei persoane a fost una care a adus lejeritate in rezolvarea diverselor probleme si cred ca ajutat ca internii sa stie ca au parte de sprijin in momentul in care au nevoie. De asemenea, am apreciat diversitatea task-urilor pregatite de coordonatori si faptul ca s-a putut lucra cu mai multe tehnologii.
Personal, am incercat sa ii orientez pe interni catre resursele de care au nevoie pentru a rezolva problemele, iar in anumite cazuri am ajutat, intervenind direct cu sfaturi sau exemple de best practices.”
Damian Dumitru – PHP + JS
Tot in categoria „lectii de invatat” despre internshipul din 2022, Raducu George & Nicu Braniste au completat…
„Internul de care m-am ocupat eu a avut de realizat un task real, din productie. Trebuia facut un serviciu care sa trimita e-mailuri cu rapoarte, o provocare interesanta pentru un tanar aflat la inceput. Iar pentru a-l ajuta, am ales sa impart task-ul in bucati mai mici pe care le-am detaliat. Apoi am verificat progresul.”
Raducu George
Mentor PHP + JS
„Pornind de la experienta din editiile trecute, pot spune ca anul acesta s-a urmarit integrarea internilor intr-un proiect si implicarea lor in toti pasii necesari dezvoltarii acestuia. In calitate de mentor, am putut observa cum s-au descurcat cu task-urile date, dar si cum au reusit sa se integreze in echipa noastra.”
Nicu Braniste – Mentor PHP + JS
De la fosti interni la mentori
O parte dintre cei care s-au ocupat de studenti in acest an, au fost la randul lor interni. Iar switch-ul de roluri s-a realizat pornind de la nevoile si experientele pe care actualii mentori le-au avut cand se aflau la inceputul carierei lor de juniori devs.
„Imi aduc aminte ca atunci cand eram intern, intrebam mereu coordonatorii cum pot imbunatati sau cum sa rezolv mai bine task-urile. Acelasi lucru i l-am recomandat si eu internului de care m-am ocupat in acest an.
De asemenea, in calitate de mentor, imi place sa dedic timp suficient pentru a-i explica proiectul, task-urile si modul de lucru, pentru ca imi aduc aminte ca si eu am avut nevoie de asta.”
Cosmin Cotulbea
Mentor PHP + JS
„Organizarea s-a schimbat fata de anul in care am fost eu intern. Lucrurile au evoluat si asta e firesc. Si imi place ca fiecare intern a avut un mentor dedicat.
Juniorul atribuit mie s-a descurcat foarte bine. Chiar sunt destul de impresionat. Si-a organizat timpul si task-urile si a cerut ajutor doar atunci cand era cu adevarat nevoie.
A rezolvat singur majoritatea task-urilor, pornind de la niste idei venite din partea mea. Am apreciat spiritul de initiativa si faptul ca a incercat sa fie autonom in gasirea solutiilor.”
Matei Buculeasa
Mentor PHP + JS
„Este foarte important ca mentorul sa-l ajute pe intern sa inteleaga proiectul. Desi la inceput un junior dev lucreaza pe task-uri punctuale, iar mentorul ii verifica atent codul si ii ofera indrumari, internul are nevoie o viziune de ansamblu.
Cand eram eu intern, urmaream sa inteleg intotdeauna deciziile din spatele fiecarei functionalitati din proiect. Si acelasi lucru am incercat sa-l aplic si in calitate de mentor.”
Mirel Gugila
Mentor PHP + JS
Cam asa au stat lucrurile din perspectiva mentorilor si coordonatorilor in ceea ce priveste acest eveniment care sta sub umbrela #ForTheLoveOfProgramming.
Mai jos, o galerie foto cu cateva capturi din timpul celor doua etape in care au fost implicatii studentii: stagiul de practica si internshipul.
Iar daca esti curios cum s-a vazut programul din acest an din perspectiva internilor, care sunt povestile lor si ce i-a atras spre o cariera in IT, stay tuned!
Asa cum am promis in randurile de mai sus, revenim in curand cu un articol dedicat pe blog.