O echipa de elevi de la Colegiul National Zinca Golescu din Pitesti va reprezenta, in aceasta vara, Romania la Campionatul Mondial de Robotica SESI FIRST INTERNATIONAL OPEN – Rio de Janeiro 2022.
O astfel de veste nu putea trece neobservata. Si, cu siguranta, nu pentru noi! De aceea am ales sa devenim parte din materializarea acestei sanse prin sponsorizarea directa a participantilor la campionatul de robotica.
Cine este “TehnoZ Lightning Bolts” si cum a ajuns echipa sa se califice pentru participarea la campionatul mondial?
“TehnoZ Lightning Bolts” este o echipa coordonata de doamna profesor de informatica Ghiordunescu Gratiela si formata din 10 elevi pasionati de robotica. In ordinea numerelor de pe tricou, din echipa fac parte: Arcan Sara, Coltan Rares, Dumitru Matei, Grecu Stefan, Lazar Ruxandra, Lucan Ioana, Manda Evelina, Matei Toma, Popa Vlad si Rizea Maria.
Cei de la “TehnoZ Lightning Bolts” s-au facut remarcati la competitia nationala de robotica FIRST LEGO League Challenge 2022 Romania, unde au obtinut premiul al II-lea si titlul de VICE-CAMPIONI ai Romaniei. Titlu suficient de puternic pentru a-i califica pentru cea mai importanta etapa: Campionatul Mondial de Robotica din Brazilia.
Invitati fiind la evenimentul demo organizat chiar de elevi in 20 iunie, i-am intrebat in ce a constat participarea la competitia nationala si ce i-a ajutat sa se califice.
“A fost un cumul de criterii, nu doar partea de programare a fost evaluata. Juriul a luat in considerare si partea de cercetare/documentare, si partea de valori de echipa (valori pe care le-au prezentat si argumentat in cadrul competitiei) si, desigur, cea de robotica. Acum lucreaza la optimizarea proiectului”, ne-a explicat doamna profesor coordonator.
“Iar in Brazilia vom participa cu un alt robot, nu cel de la nationala. Si acum lucram intens sa il optimizam ca sa putem obtine cel mai bun rezultat” a venit o completare direct din echipa.
Dincolo de rezultatul obtinut, in egala masura de fascinant este si entuziasmul copiilor care ne-au uimit cu implicarea lor si cu modul in care au reusit sa se documenteze si organizeze atat in competitie, cat si in afara ei.
Ca adevarati profesionisti, si-au impartit echipa pe roluri, acoperind, astfel, toate nevoile care pot aparea in proiect – de la partea de programare si mecanica, la cea de marketing si administrativa.
Focusul proiectului nu a fost stabilit intamplator. Au atins cu succes un punct nevralgic din agenda-setting-ul mondial: transportul green (ideea de optimizare a transporturilor de marfuri cu beneficii in ceea ce priveste siguranta si confortul soferului, impactul asupra mediului si pastrarea bunurilor transportate intr-o forma cat mai buna).
Juriul a fost impresionat si de faptul ca echipa a dovedit ca s-a documentat si dincolo de partea tehnica. Cei de la “TehnoZ Lightning Bolts” au explicat si argumentat in competitie cum poate fi aplicat un astfel de proiect in realitate, inclusiv din perspectiva financiara, prin accesarea de fonduri europene.
Cum arata proiectele dezvoltate de grupul de robotica de la Colegiul National Zinca Golescu?
…aceasta este o curiozitate pe care membrii grupului de robotica a preintampinat-o cu un eveniment demo la care am fost invitati.
“Acest eveniment a fost facut 100% din initiativa lor. Ei s-au organizat, s-au mobilizat… Noi am fost mai mult ca suport.”, ne-a explicat doamna profesor coordonator.
Odata deschisa usa salii in care au tinut acest eveniment, am avut sentimentul ca am evadat din prezent… direct in viitor. Lumea lor, a tuturor posibilitatilor create printr-un mix perfect intre creativitate si tehnologie.
Si, pentru ca nu am plecat cu mana goala de la aceasta intalnire, iata un video in care am incercat sa surprindem ceva din atmosfera creata la evenimentul demo.
De ce For the Love of Programming si ce ne atrage sa fim parte din povestea unor astfel de proiecte?
Daca ne-ai urmarit pana acum pe blog sau social, esti deja familiarizat cu povestea Roweb.
Daca, in schimb, ai ajuns de curand pe pagina noastra, te intrebi, cel mai probabil de ce #ForTheLoveOfProgramming.
Povestea Roweb a inceput in timpul orelor de informatica, atunci cand un profesor (astazi CEO-ul companei – Viorel Costea) reusea sa le insufle elevilor sai pasiunea pentru programare. Mai tarziu, 3 dintre ei (Gabriel Rosu, Razvan Veliscu si Mirel Ionescu) i-au devenit parteneri intr-un business care se profila intr-un context in care digitalul era doar un pic mai mult decat un zvon.
“Din pozitia de profesor, am avut ocazia sa intalnesc elevi cu un potential remarcabil. Este unul dintre beneficiile predarii: sa vezi nu doar ce este elevul din fata ta, ci mai ales cat de departe poate ajunge. Entuziasmul si potentialul lor au fost adevarate surse de inspiratie pentru mine. Pe de alta parte, remarcam in piata un interes in crestere pentru zona de servicii din IT. Astfel, punand cele doua impreuna, am realizat ca acela putea fi inceputul unei povesti de business de succes.”
Viorel Costea
Co-fondator & CEO Roweb
Roweb a crescut accelerat de la un an la altul, aceasta crestere aducand cu sine din ce in ce mai multa diversitate in cultura companiei. Ceva a ramas, insa, de neinlocuit: pasiunea pentru programare.