Deseori organizatiile se afla in situatia de a alege intre a cumpara sau a crea o aplicatie software. Era digitalizarii a facut companiile sa penduleze continuu intre cele doua optiuni, sa gaseasca cea mai buna alegere, pentru a livra ceea ce au nevoie stakeholderii.
La o prima vedere, sa creezi o aplicatie in interiorul companiei pare sa fie cea mai buna alegere pentru a rezolva o anumita problema a companiei. Insa, asta inseamna ca business-ul va trebui sa aloce, in mod disproportionat, resursele proprii – atat buget, cat si angajati – pentru a crea, implementa si asigura mentenenta aplicatiei software.
Astfel, este mai eficient sa alegi o companie externa, cu o reputatie foarte buna, pentru a livra o solutie deja existenta si cu rezultate foarte bune. De asemenea, aceasta alegere permite companiilor sa iasa mai repede cu produsul sau serviciul dorit pe piata, si sa aiba si mentenanta aplicatiei acoperita pe tot parcursul functionarii.
Sau creezi sau sa nu creezi
Conform companiei de cercetare Gartner cheltuielile, pe tot mapamondul, cu serviciile si produsele de IT va creste in 2021 cu 4% si va ajunge la 3.8 trilioane de dolari, dupa ce a avut o scadere de 7.3% in 2020. In continuare, companiile vor dori sa cumpere o solutie software deja existenta si care se poate implementa rapid, decat sa o creeze.
Daca esti in situatia de a alege care abordare este cea mai buna pentru tine si compania ta, iti prezentam patru factori cheie care te vor ajuta sa ajungi la un raspuns care sa-ti asigure cresterea pe termen lung:
- Cost
- Control
- Conectivitate
- Mentenanta
#1 Cost
Orice companie va alege solutia care este cea mai eficienta si avantajoasa din punct de vedere al costurilor. Puterea pe care o companie o are cand decide sa creeze un proiect de IT intern este ca are o decizie totala asupra costurilor de dezvoltare. Cu toate acestea, proiectele interne (in-house) de IT tin sa dureze mai mult decat a fost prevazut, astfel ca si costurile vor fi mai mari decat a fost estimat initial.
Chiar daca la inceputul proiectului bugetul pare sa fie stabil, o echipa de IT in-house, de cele mai multe ori, nu are cunostintele si know-how-ul necesar pentru a face fata, cu bine, problemelor care, inevitabil, apar. De altfel, aceasta realitate este sustinuta de un studiu realizat de Gallup, care a demonstrat ca 1 din 6 proiecte IT are o crestere de 200%, in costuri, si 70% ca durata de finalizare a aplicatiei software.
Chiar daca achizitia sau crearea unei aplicatii software este mai scumpa, initial, este un cost pe care-l stii de la bun inceput. Astfel, poti sa tii costurile sub control, iar asta eclipseaza lipsa de predictibilitate pe care o aduce dupa sine crearea de software in cadrul companiei.
#2 Control
Unul dintre cele mai bune argumente pentru a crea o aplicatie software in cadrul companiei este ca poate fi adaptat in functie de anumite nevoi, foarte specifice. Dar, de asemenea, compania va fi dependenta de dezvoltatorii software care au creat-o.
De multe ori companiile se gasesc in postura in care nu mai pot folosi codul pe care este construita o aplicatie software, deoarece dezvoltatorii nu mai sunt in companie. Astfel, cresc costurile de a angaja noi dezvoltatori care vor trebui sa reconstruiasca toata aplicatia, de la zero.
Prin implementarea unei aplicatii deja existente, controlul pe care o companie il are asupra solutiei software este total, din punct de vedere functionalitati, iar business-ul poate sa ramana agil, fara sa mai fie limitat de problemele expuse mai sus.
#3 Conectivitatea
Fiecare companie are propriul ecosistem de aplicatii care trebuie sa fie compatibil cu altele, din afara companiei. Crearea propriei solutii IT poate, de asemenea, sa asigure ca aceste conexiuni sunt realizate. Cu toate acestea, exista o problema – echipa desemnata ar trebui sa aiba capacitatea tehnica sa puna laolalta mai multe solutii software.
De aceea, trebuie sa tii cont ca sunt sanse foarte mari sa gasesti deja pe piata o solutie mult avansata. Exista deja aplicatii software pe care le poti instala ca o extensie a propriului ecosistem, ceea ce este mult mai avantajos decat sa rescrii arhitectura IT facuta de echipa interna.
#4 Mentenanta
Crearea de software iti garanteaza ca nu trebuie sa depinzi de o echipa externa pentru a-ti implementa noi functionalitati sau imbunatatiri. Insa, multe echipe interne nu au capacitatea tehnica pe care o are o echipa externa cand trebuie sa se ocupe cu gestionarea unor arhitecturi de IT complexe.
O echipa cu mai mult experienta detine know-how-ul necesar pentru a implementa cele mai buni practici si sa alinieze solutia software la ultimele trenduri in materie de tehnologie.
Cum te poate ajuta Roweb
Roweb este un partener de incredere, fiind in doua dintre cele mai importante topuri Clutch: Top 1000 Furnizori de Servicii in 2020 si Top Development Partner. Nu am fi putut fi parte din aceste liste exclusive daca nu aveam raspunsuri pentru intrebarea “A crea sau a construi o solutie software?”
Daca vrei sa cumperi…
..o solutie digitala pentru restaurante si IMM-uri. Am dezvoltat o solutie completa pentru livrare, vanzari online/rezervari/comenzi si marketing. O solutie similara poate fi folosita pentru alte tipuri de business-uri mici (macelarie, pescarie, brutarie, crame si vinoteci, aprozare, cofetarie) care isi pot migra vanzarile si activitatile in online.
…o platforma pentru imobiliare ce se poate personaliza, de tip tip marketplace, care integreaza cele mai utile functii si functionalitati (filtre specifice, sincronizari inteligente, notificari, tendinte din piata si rapoarte de analiza, etc.). Acest prototip de aplicatie software se poate adapta aproape oricarui business/industrie. .
…o solutie software Delivery (comenzi si livrare) – o aplicatie de vanzari online care poate fi adaptata cu succes mai multor tipuri de companii (de la mici, la mari) si industrii (retail, restaurante, pub-uri, servicii de curierat etc)
…o aplicatie prin care sa comanzi taxi online. Am creat un prototip pentru a comanda taxi online, si are incorporate mai multe functionalitati dinamice (atat pentru soferi, cat si pentru clienti). Aplicatia este ideala pentru implementarea rapida si poate fi personalizata conform nevoilor si cerintelor specifice ale clientului.
…una dintre primele aplicatii de bugetare usor de personalizat si utilizat de pe piata.
Afla mai multe despre Roweb, clientii nostri si proiectele pe care le-am dezvoltat
Daca vrei sa construiesti o aplicatie, avem peste 130 de dezvoltatori si iti putem oferi o echipa completa de dezvoltatori software cu experienta, cu mai mult de 10 ani de experienta doar in Roweb, si cu capacitatile tehnice pentru a rezolva probleme particulare cu care se confrunta compania.
De asemenea, vei salva timp si bani cu tot procesul de angajare. Vei beneficia de experienta a peste 18 ani de cand suntem pe piata, cu echipe care fac parte din Roweb de la inceput si sunt specializati in industrii precum: recrutare si HR, imobiliare, retail si e-commerce, turism si ospitalitate, caritate si ONG-uri, asociatii, asigurari, servicii financiare, comercializarea echipamentelor IT, transport si logistica, e-health, printre altele.
Sa incepi un nou proiect cu noi e usor. Completeaza formularul si trimite-ne detalii cu privire la nevoile companiei tale. Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil cu un brief de proiect si o estimare de cost (daca informatiile pe care ni le trimiti sunt suficient de complete cat sa ne permita acest lucru).
Inainte de a ne trimite solicitarea de proiect, iata cateva lucruri pe care, cel mai probabil, vrei sa le afli despre noi.
TEHNOLOGII PE CARE LE UTILIZAM:
METODOLOGII
- Agile
- Scrum
- Kanban
- Waterfall
ROLURI PE CARE LE OFERIM
- Project managers
- Business analysts
- Developers
- Q&A specialists
- Scrum masters
- UX Designers