Florin Obogeanu este Manager @Roweb Craiova și face parte din echipă încă din 2014. Cu o experiență vastă și o carieră construită pas cu pas la Roweb, Florin este omul potrivit pentru a ne povesti despre evoluția companiei, provocările întâlnite și realizările obținute pe parcurs.
De asemenea, ne va împărtăși cum a ajuns să conducă echipa din Craiova și ce înseamnă pentru el să coordoneze și să dezvolte o echipă de profesioniști.
#ForTheLoveOfProgramming – Din perspectiva tech
Povestește-ne puțin despre începuturile tale în cariera profesională. Ce te-a atras spre domeniul IT?
Florin Obogeanu: În principiu, toată viața conștientă mi-au plăcut fotbalul și calculatoarele. Am încercat să joc la ambele capete, dar în zona IT a fost cel mai simplu pentru mine să intru. Am lucrat de la 15 ani în multe domenii, dar majoritatea implicau într-un fel sau altul un calculator, iar după ce am intrat la facultatea de informatică la 18 ani am decis să rămân pe acest drum. Cel mai clișeic mod de a răspunde “ce te-a atras” este că sunt pasionat de IT. Cel mai adevărat mod de a răspunde este că pentru mine a fost cea mai simplă carieră prin care pot să ajung unde îmi doresc și am cam ajuns unde mi-am dorit. Pentru unii poate e grea meseria, pentru mine a fost parcursul simplu și natural.
De câți ani faci parte din echipa Roweb și cum ai descrie evoluția ta profesională de-a lungul timpului aici?
Florin Obogeanu: Am ajuns în Roweb acum 10 ani. Am trecut cam prin toate nivelurile, de la Junior Developer la Manager. Practic, am început cu un fel de internship, apoi, firma fiind din Pitești, iar eu din Craiova, am lucrat de acasă puțin peste 1 an. Roweb a vrut să deschidem un birou la Craiova de mai mult timp, iar cu 2 amici am închiriat un apartament în Craiova ca să lucrăm împreună, iar de acolo totul s-a mișcat în sus. Lucrurile erau foarte amicale și toți ne simțeam bine, așa că fiecare dintre oameni și-a mai adus câte un prieten și astfel a trebuit să ne mutăm la un sediu mai mare în Craiova. Astfel că ajunsesem în punctul de Team Lead și Project Manager pe proiectele oamenilor din sediul din Craiova. Mai departe, am preluat inițiativa de a face internship-uri în oraș, de unde au și venit majoritatea angajaților și am intrat în rolul de Head of Roweb Craiova.
Care sunt proiectele sau realizările de care ești cel mai mândru în cadrul Roweb?
Florin Obogeanu: De departe, cea mai mare realizare este crearea sediului din Craiova. Dezvoltarea a fost foarte naturală și organică, pornind de la câțiva amici și apoi continuând cu internship-uri (peste 50% din oamenii din Craiova vin din internship-uri și mulți oameni au rămas cu noi de când s-au angajat, de 3-4-5-6-7 ani, în funcție de anul când au intrat). Nivelul de coeziune și retenție al oamenilor este unul dintre obiectivele pe care le-am avut și de care sunt foarte mândru pentru această echipă. Mai ales pentru că am avut mână liberă să aleg totul aici, de la alegerea sediului, până la alegerea colegilor.
Care sunt valorile companiei care rezonează cel mai mult cu tine și de ce?
Florin Obogeanu: După cum spuneam, eu am lucrat în mai multe domenii încă din adolescență, atât în legătură cu fotbalul, cât și cu IT-ul. Am trecut prin mai multe organizații, valori și mai multe tipuri de manageri și caractere. Când am intrat în Roweb, am văzut oameni care aveau în mare parte aceleași valori ca mine, iar aici vorbesc în special de mentorii mei de la început: Ștefan Nicolae și, ulterior, Viorel Costea. Oportunitățile profesionale sunt cele care m-au făcut să cresc în această firmă, iar o mare parte din oameni sunt cei care m-au făcut să rămân de-a lungul timpului mai loial decât sunt echipei mele de fotbal preferate: Universitatea Craiova.
Știi că se spune că dragostea durează 3 ani. După 10 ani la Roweb, ce te motivează să rămâi parte din această echipă?
Florin Obogeanu: În principiu, pentru mine, după 3 ani abia a început adevărata ascensiune. Am început să facem internship-urile în Craiova și practic am putut dezvolta și scala altfel activitatea. După 3 ani eram 6 oameni în sediul din Craiova, iar acum suntem în jur de 30. Eu fiind încă destul de tânăr pentru această poziție, este suficient loc de creștere profesională încât să fiu motivat constant, mai ales că am mână liberă să dezvolt în continuare sediul și că am reușit să semnăm recent un acord de parteneriat strategic care oferă și mai multe oportunități de creștere pentru Roweb.
Roweb-ul așa cum era când ai venit în companie vs Roweb-ul de astăzi. Ce crezi ca s-a schimbat? Ce a rămas la fel?
Florin Obogeanu: Când am venit prima dată în companie erau în jur de 40 de oameni, iar vibe-ul era mai relaxat, toată lumea era mult mai tânără și unii (incluzându-mă pe mine) eram mai puțin experimentați. Ulterior, ca firmă, pe lângă faptul că am crescut foarte mult, atât în maturitate, cât și profesional, am reușit să dezvoltăm studenți profesional care din interni s-au transformat în senior developers și unii dintre ei chiar Team Leads. Apoi am reușit să aducem alături de proiectul nostru mulți profesioniști care aveau deja în spate o experiență de care aveam nevoie. În principiu pot spune că lucrurile au evoluat natural, iar vibe-ul este mai profesionist acum. “Ce a rămas la fel?” Mentalitatea managementului foarte echilibrată, în care mă regăsesc și eu.
Ce sfat ai avea pentru o persoană care vine să lucreze la Roweb?
Florin Obogeanu: O să spun aceleași lucruri pe care le spun și oamenilor pe care îi angajez. În principiu, din punct de vedere uman, să se comporte natural, fără prejudecăți și frici, fiindcă nici ceilalți oameni din grup nu o să aibă aceste sentimente față de ei. Din punct de vedere profesional, dacă au experiență mare, îi încurajez să ajute pe cei din jurul lor ori de câte ori pot, fiindcă împreună putem evolua mult mai ușor. Dacă au experiență mică, să nu ezite să întrebe orice coleg din proiect sau din birou, fiindcă majoritatea sunt dornici să ajute, fiind și ei ajutați la rândul lor când erau la un nivel mai mic.
Ce obiective profesionale ai pentru următorii ani și cum vezi evoluția ta în cadrul Roweb?
Florin Obogeanu: Evoluția mea sper să fie asemănătoare cu ce am experimentat până acum, iar scopul principal este să dezvolt sediul din Craiova în continuare și să ajut la dezvoltarea Roweb în următoarea eră IT în care o să intrăm.
Cum vezi viitorul industriei IT și ce rol crezi că va juca Roweb în acest peisaj?
Florin Obogeanu: Cred că, deși este pe un platou în acest moment, industria IT, care face tranziția dinspre cerințele mari din timpul pandemiei spre o eră mai liniștită, are încă foarte multe lucruri mari care urmează. Noi am început deja să intrăm în zona de AI, care cred că o să joace un rol important în industria IT și nu numai, pe viitor.
#ForTheLoveOfProgramming – The Human Perspective
3 activități care îți aduc fericire, în afara muncii:
Florin Obogeanu: Cu siguranță, familia îmi aduce cele mai dese și intense sentimente și momente. Îmi place orice are legătură cu fotbalul: îmi place să mă uit la fotbal, să joc fotbal, să joc jocuri pe PS/PC de fotbal. Îmi place să călătoresc, atât în city break-uri, cât și în natură sau pentru relaxare.
Dacă nu ai fi lucrat în IT, cel mai probabil ai fi fost:
Florin Obogeanu: Am fost arbitru de fotbal în ligile inferioare de la 14 ani până la 22 ani. Cel mai probabil mi-aș fi canalizat energia mai mult pe zona asta dacă nu aș fi lucrat în IT.
Cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în toți acești ani de experiență profesională:
Florin Obogeanu: E o lecție care se poate aplica și în viața personală. În momentul în care am ajuns în project management, încă aveam atitudinea unui developer pasionat. Ușor-ușor, a trebuit să îmi echilibrez puțin sentimentele. Pe scurt, ce am învățat (din păcate sau din fericire, din experiență) este că nu este bine să arăți cuiva că greșește fără un scop benefic pentru el. Ideal, într-un argument este să se ajungă la un punct comun, dar dacă nu se ajunge la acest ideal, arma de a demonstra celuilalt că greșește fără a-l ajuta în vreun fel în acest proces este dăunătoare.
Un lucru pe care ți-l doreai să îl faci mereu, dar nu ai avut încă ocazia:
Florin Obogeanu: Nu cred că există. Am făcut multe greșeli în viață și pentru că, în principiu, am încercat cam tot ce mi-am dorit să încerc.
Dacă ai putea să înveți instantaneu orice abilitate, care ar fi aceasta?
Florin Obogeanu: Nu îmi place ideea de instantaneu, cred că răbdarea e o calitate mai mare decât o abilitate instantanee.
Un talent ascuns pe care îl ai:
Florin Obogeanu: Pot să îmi disloc falangele :)).
Dacă ai putea să îți întâlnești versiunea ta de la 10 ani, ce sfat i-ai da?
Florin Obogeanu: Să petreacă mai mult timp cu tatăl lui, pentru că îl mai are doar 2 ani.
Dacă ai putea să trăiești în orice loc din lume pentru un an, unde ar fi și de ce?
Florin Obogeanu: Nu cred că am un loc specific în care mi-aș dori să trăiesc pentru un an, fiindcă îmi doresc să fiu alături de familie și, realistic, ar fi greu să ne mutăm toți pentru un an. Pentru perioade mai scurte (1-2 luni), sunt multe locuri în care mi-aș dori să trăiesc și să lucrez: