Care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand te gandesti la inovatie si dezvoltare de aplicatii? Functionalitati si functii inteligente? IoT? Experiente digitale complete? Realitate virtuala? Raspuns rapid la nevoile specifice sau contextuale ale utilizatorilor?
Puterea aplicatiilor devine (cu siguranta) mai evidenta pe zi ce trece. Pe masura ce aplicatiile devin mai inteligente si mai capabile sa raspunda la situatii specifice, oamenii trec in plan secund.
Aceste tipuri de schimbari se resimt in toate industriile. De la companiile de divertisment la servicii bancare, constructii, resurse umane, sanatate, imobiliare, educatie, etc. – totul pare condus acum de aplicatii. Aplicatii create pentru a oferi solutiile potrivite la timpul potrivit si capabile sa urmareasca date si comportamente pentru a oferi noi directii de business.
Iata cateva repere despre evolutia lucrurilor in piata + tendintele digitale aparute inainte si in timpul pandemiei:
Industrii in care aplicatiile preiau activitatea oamenilor
Domeniul bancar este printre cele mai afectate de provocarile aduse de transformarea digitala. Migrarea de la serviciile bancare traditionale catre cele digitale a avut un impact semnificativ, in special din perspectiva angajatilor.
Una cate una, agentiile bancare au fost inlocuite de aplicatii web si mobile care sunt capabile sa ofere aceleasi servicii in mai putin timp si de la distanta.
Mai mult decat atat, aplicatiile inteligente pot extrage informatii despre clienti si le pot interpreta pentru a oferi indicii valoroase despre comportamentul lor in raport cu produsele si serviciile.
Aceste schimbari au inceput cu mult inaintea declansarii pandemiei in 2020 (pandemia accelerand, insa transformarea digitala in domeniul financiar).
Asadar, intorcandu-ne la intrebarea initiala: Devin oamenii irelevanti in oferirea si dezvoltarea de servicii? Sunt aplicatiile suficient de puternice si stabile incat sa inlocuiasca angajatii prin executarea operatiunilor si activitatilor in locul lor?
(sursa: raport Futurum)
De la aplicatii mobile inteligente la aplicatii web, potaluri, platforme, solutii SaaS – inovatia aplicatiilor este un fenomen in continua ascensiune.
Pentru o parte dintre servicii – de exemplu pentru obtinerea unui credit sau a unei garantii financiare – nu se mai justifica folosirea unor echipe specifice. Aplicatiile pot prelua, literalmente, toate atributiile lor si oferi servicii complete clientilor.
Cu toate acestea, umanizarea interactiunilor in procesele financiare continua sa ramana un element valoros. Iar clientii asteapta tocmai acest tip de interactiune in anumite tipuri de servicii (obtinerea de raspunsuri sau suport pentru situatii atipice, interactiunea cu partea umana a unui brand, etc.)
Iata cateva dintre aplicatiile financiare pe care le-am dezvoltat in ultima perioada pentru clientii nostri (citeste si studiile de caz ale acestora pentru a vedea cum au ales clientii nostri sa defineasca granita dintre serviciile exclusiv digitale si cele care implica si interactiune umana).
Dezvoltarea aplicatiei CIM Bank a urmarit trei obiective:
- integrari cu website-ul actual;
- tranzactii sigure si intuitive;
- banking dinamic, capabil sa raspunda punctual nevoilor clientilor.
Aplicatie cu un nivel ridicat de siguranta si performanta care ofera un proces simplificat pentru obtinerea de imprumuturi prin sincronizarea a doua solutii: o platforma intranet (creata pentru angajatii bancii) si o platforma externa (creata pentru parteneri si solicitanti/clienti).
VEZI STUDIUL DE CAZPrincipalul obiectiv in dezvoltarea acestei solutii a fost de a fi generat un instrument digital sigur si eficient care sa le permita oamenilor care nu au cunostinte financiare sa isi extinda termenele de plata a taxelor fara erori si in timp util.
VEZI STUDIUL DE CAZSolutie software complexa dar intuitiva care simplifica si automatizeaza, pe mai multe niveluri, procesele de management al facturilor si toate activitatile financiare legate de acestea.
Vezi studiu de cazDezvoltarea unei platforme web dedicate (cu focus pe user experience – UX) care permite colectarea, stocarea si sincronizarea dinamica a datelor de la institutiile financiare intr-un modul online conectat la aplicatia existenta.
Vezi studiu de cazDESCOPERA IN PORTOFOLIUL NOSTRU MAI MULTE EXEMPLE DE APLICATII FINANCIARE
Pentru ce domenii ofera suport aplicatiile inteligente?
Piata s-a schimbat semnificativ in ultimii 5 ani – iar contextul pandemic a declansat si mai multe schimbari pentru diverse industrii.
Cladirile de birouri, educatia, sanatatea, domeniul imobiliar, resursele umane si retail-ul sunt doar o parte dintre ariile care au resimtit in ultima vreme nevoia de suport prin transformare digitala. Pe de alta parte, managerii au fost nevoiti sa regandeasca o serie de pozitii din companie, raportandu-se la digitalizare.
(sursa: European Commission, 2020)
Principalele provocari digitale/ industrie
- educatie: cursuri online – comunicare – examinari;
- imobiliare: tranzactionari si comunicari de la distanta, vizionari virtuale de proprietati, etc;
- resurse umane: interviuri online/ transfer online de date si documente;
- retail: dezvoltari de platforme e-commerce / promovari online;
- sanatate: evaluari online / triaj / programari online;
- restaurante: migrarea activitatilor online / formarea personalului pentru vanzari online.
Principalele provocari ale companiilor
- lipsa de pregatire digitala a angajatilor;
- lipsa de expertiza in adoptarea initativelor digitale;
- arhitecturi organizationale inflexibile;
- lipsa de experienta in dezvoltarea de strategii digitale;
- limitari de buget.
Cum rezolva aplicatiile inteligente aceste provocari
- educatie: platforme dedicate (desktop, web si mobile);
- imobiliare: solutii si instrumente digitale dedicate (web platforms, marketplace-uri, etc.);
- resurse umane: platforme HR personalizate pentru recrutare, evaluare angajati, comunicare (platforme all-in-one, chatbot-uri, aplicatii specifice, etc.);
- retail: platforme e-commerce personalizate (web portal, marketplace, magazine online, etc.);
- sanatate: aplicatii mobile, aplicatii web, website-uri dedicate, aplicatii interactive;
- restaurante: solutie completa pentru vanzare, promovare si livrare, functionalitati extinse pentru urmarirea comportamentului clientilor si pentru rularea unor programe de loializare (sisteme CRM).
Ai nevoie de idei pentru a dezvolta o aplicatie dedicata pentru afacerea ta?
Ce industrii vor sa creasca prin transformare digitala?
Nu toate industriile resimt dezvoltarea de aplicatii inteligente si evolutia tehnologiei ca pe amenintari sau provocari.
Intr-o serie de companii, transformarea digitala este perceputa ca un motor care accelereaza nu doar evolutia pietei – ci, implicit, a business-urilor.
(sursa: PTC Raport)
Cateva exemple de aplicatii inovatoare care simplifica efortul angajatilor si imbunatateste calitatea
O solutie digitala completa care simplifica managementul sesizarilor si comunicarilor:
- eliminarea birocratiei;
- cresterea eficientei proceselor;
- costuri reduse pentru solutionarea sesizarilor;
- implementare rapida;
- aplicatii usor de utilizat si sincronizate (pentru cetateni si angajatii din primarii).
Apllicatie iOS – suport pentru elementele inovatoare din proiectul Living+ – care permite utilizatorilor sa controleze de la distanta 3 dispozitive fizice:
- unitatea de ventilatie;
- patul ajustabil;
- senzorii de confort pentru somn.
Simplificarea sistemului de comenzi si livrari cu ajutorul unei aplicatii care a fost gandita pentru utilizator si creata pentru a stimula si simplifica procesele de vanzare (comenzi + livrare). De la implementari rapide la dezvoltari personalizate, cu functionalitati extinse – developerii Roweb sunt pregatiti sa preia nevoile companiei tale si sa le transforme in aplicatii de succes.
VEZI SOLUTIADezvoltarea de aplicatii personalizate de TAXI pe baza unui prototip deja existent. Developerii nostri sunt pregatiti sa preia cerintele specifice ale companiei tale si sa le integreze intr-o aplicatie dinamica, pregatita pentru o implementare rapida si eficienta.
VEZI SOLUTIAObtine o oferta personalizata pentru adaptarea unei solutii existente la nevoile tale de business.
CATEVA CONCLUZII PE SCURT:
- pe masura ce tehnologia evolueaza, piata este fortata sa se adapteze din mers si sa adopte rapid noi solutii;
- in timp ce anumite industrii sunt puternic afectate de transformarea digitala dictata de tendintele din piata (imobiliare, turism, restaurante, domeniul financiar, etc.) – aplicatiile inteligente fiind considerate distrugatoare de job-uri – altele se bazeaza tocmai pe digitalizare pentru a inova si pentru a creste;
- adoptarea rapida de noi aplicatii si tehnologii se poate face prin adaptarea unor solutii existente (de exemplu, SmartCity, TaxiApp, aplicatie completa pentru restaurante, etc.) sau prin dezvoltarea de la zero a unor aplicatii specifice.