Ce inseamna dezvoltarea unui proiect de tip SmartCity? | echipa din spatele proiectului, tehnologiile folosite, procesul de dezvoltare si declinarile proiectului

Acest articol a fost publicat in categoria Dezvoltare aplicatii business, Dezvoltare aplicatii mobile, Modele Outsourcing, Proiecte noi, Proiecte Roweb, Transformare digitala in .
echipa-dezvoltare-solutie-smartcity

Cat de digitalizate sunt serviciile in orasul tau?

Dar in compania pe care o administrezi/in care lucrezi?

Cat de mult te ajuta/te-ar putea ajuta, in mod, real, accesul la o solutie smart care sa aduca la acelasi numitor comun nevoia de transparenta, comunicare si eficientizare a proceselor a unei entitati (primarie, spital, scoala, companie etc) cu cea de raspuns rapid a unei comunitati?

Digitalizarea aduce mai mult decat o democratizare a comunicarii in diferitele tipuri de comunitati in care traim, lucram, socializam. Ofera acces la cea mai importanta resursa: timpul.

Aceasta este premisa de la care am plecat atunci cand am dezvoltat (acum aproximativ 2 ani) solutia SmartCity by Roweb. Acum produsul este unul matur, toate modulele si functionalitatile pe care le integreaza avand deja o stabilitate ridicata. In plus, este o solutie implementata si utilizata constant in piata (de exemplu, este deja solutia digitala de baza a Primariei Pitesti).

 

Tendintele in abordarile smart in diferite tipuri de comunitati

Tendinta de adoptie a tehnologiilor si solutiilor de tip “smart” s-a accelerat in ultimii doi ani, contextul pandemic fiind, cu siguranta, printre cele mai puternice declansatoare.

SmartCity a inceput deja sa insemne mai mult decat iluminat stradal optimizat, aplicatii conectate la transportul in comun sau maparea unor alerte in oras. Este un concept care aduce impreuna, de fapt, mai multe abordari “smart”, toate avand cateva obiective comune:

  • simplificarea comunicarii intre diferite categorii de utilizatori;
  • solutionarea mult mai rapida a solicitarilor si problemelor;
  • cresterea confortului membrilor unei comunitati prin acces rapid la servicii si reducerea timpului pentru activitatile de rutina;
  • eficienta mai mare pentru cei care ofera servicii.

Interesant este faptul ca acest concept s-a extins la orice tip de comunitate inclus de un oras: de la spitale, scoli si OPC-uri, la cartiere, zone rezidentiale extinse, ONG-uri, hub-uri de stiri si chiar companii. (Pentru ca, da, zona de business a devenit si ea parte integranta din viata unui oras, mediul de lucru digitalizat presupunand, in special in perioada pandemica, o migrare in spatiul personal.)

Nu este surprinzator, asadar, faptul ca abordarea smart in comunitati (pusa in practica in special prin solutii digitale) a devenit un “must have” pentru toate orasele. Iar autoritatile din zonele urbane dezvoltate au inteles acest lucru din plin, investitiile din domeniu demostrand aceasta deschidere.

Investitii in solutiile Smart Cities la nivel global – 2022

echipa-dezvoltare-solutie-smartcity

 

De ce am dezvoltat SmartCity si cui ne adresam, de fapt, cu aceasta solutie?

In urma cu aproximativ 2 ani, cele mai multe servicii pareau sa se blocheze pe un termen greu de definit. Lockdown-ul facea dificila, daca nu chiar imposibila, continuarea unor activitati importante, iar ideea de digitalizare devenea, brusc, indispensabila.

Acesta este contextul in care a aparut solutia SmartCity. Cupland nevoile de digitalizare pe care le observaseram si analizaseram inainte de pandemie, cu urgentele aparute in timpul acesteia, am creat primele structuri de module, aplicatii si functionalitati. Testarea continua a produsului digital a dus la o maturizare a lui, astfel ca astazi putem vorbi despre o solutie stabila, care functioneaza fara blocaje si erori.

SmartCity – este o solutie care poate fi personalizata si refolosita. Deocamdata, are un beneficiar direct, Primaria din Pitesti, dar ea poate fi vanduta si catre companii, organizatii sau alte tipuri de institutii.

Asadar, nu a fost gandita exclusiv pentru un singur tip de comunitate, ci, dimpotriva, a fost dezvoltata, mai degraba, ca un prototip flexibil, perfect capabil sa poata fi scalat si adaptat rapid pentru o varietate de tipuri de comunitati.

Un exemplu concret pentru o modalitate prin care poate fi folosita Smart City este precum aplicatie de sesizari a unei companii de retelistica. Ea poata fi folosita de companii, mai ales pentru a obtine feedback intern si extern.

Dar acesta este doar un exemplu. Intr-un capitol dedicat din acest articol, voi lista mai multe tipuri de declinari care pot fi facute pentru aceasta solutie. Iar lista cu declinarile e doar pentru inspiratie, pentru ca, in practica, aceasta capabilitatea de adaptare este nelimitata, de fapt. La propriu!

Ca mod de lucru pentru implementarea solutiei, voi merge tot pe un exemplu: Primaria Pitesti.

  • Clientul ne-a spus despre nevoile de digitalizare pe care vrea sa le rezolve cu prioritate;
  • Am facut un matching intre functionalitatile incluse de solutie + cele care pot fi dezvoltate specific cu nevoile lui de digitalizare;
  • Am venit catre client cu prezentarea structurii solutiei;
  • Odata semnat contractul, clientul ne-a furnizat toate datele pentru configurari;
  • Am integrat si o pagina de institutii care contine detaliile de contact ale acestora si este dedicata cetatenilor pentru a putea gasi intr-un singur loc informatia de care au nevoie: date de contact, harta cu adresa etc.
  • Intr-un timp foarte scurt am adaptat solutia si a putut fi folosita atat de catre angajatii institutiei, cat si de catre cetateni.

SmartCity (solutia dezvoltata de noi, care poate fi adaptata pentru orice tip de comunitate/oras) integreaza 3 platforme:

  • MOBILE APP – Aplicatie iOS & Android app creata pentru cetateni pentru a le oferi acces rapid la informatii/anunturi/evenimente si posibilitatea de a trimite sesizari direct de pe telefonul mobil.
  • ONLINE PORTAL – Extinderea serviciilor oferite de administratia locala printr-un portal web de comunicare -optimizat pentru mobile si pentru motoarele de cautare (de exemplu: Google).
  • BACKOFFICE WEB – Platforma digitala intuitiva, creata pentru angajatii din sistemul administratiei locale pentru primirea si managementul sesizarilor venite din partea cetatenilor.

Atuurile solutiei SmartCity:

  • Poate fi livrata/implementata rapid la un cost optim;
  • Aduce plus valoare clientilor;
  • Permite o organizare mai buna;
  • Este orientata catre oameni;
  • Permite o comunicare mai buna si creeaza o punte intre dezvoltator si clientii sai;
  • Permite extinderea de functionalitati. Un exemplu de functie care ar putea fi adaugata este partea de sugestii (astfel incat, cei care folosesc aplicatia sa poata veni cu o serie de sugestii);
  • De asemenea, poate avea un modul de anunturi (de tip OLX), care se adreseaza comunitatii care se invarte in jurul aplicatiei;
  • Beneficiaza de mentenanta;
  • Poate fi declinata pentru alte industrii/domenii.

 

Cum poate fi declinata solutia pentru alte tipuri de comunitati

Pentru ca unul dintre atuurile solutiei SmartCity consta tocmai in faptul ca poate fi declinata cu usurinta pentru aproape orice tip de industrie, comunitate, domeniu, iata cateva exemple:

  • SmartOPC (Sesizarile se pot depune si prin aplicatia mobila nu numai prin mijloacele clasice: apel telefonic, sesizare scrisa, e-mail. Managementul sesizarilor poate fi centralizat dintr-un singur loc din backoffice.);
  • SmartCovCity (Se poate incadra in digitalizarea institutiilor statului – Sanatate 2021-2027. Poate fi gandita ca o aplicatie pentru monitorizarea pers cu Covid-19.);
  • SafeCity (Sesizari pentru politie, eventual politia locala);
  • SmartSchool (Pentru scoli, licee, gradinite si universitati);

Vezi mai multe exemple de declinari ale aplicatiei SmartCity si ce functionalitati pot integra acestea in articolul: SmartCity development | Cum poate fi declinata aplicatia SmartCity pentru alte tipuri de comunitati

 

Echipa din spatele proiectului si procesul de dezvoltare

Implementari rapide. Bug-uri putine. Dezvoltare de aplicatii pe cat de complexe, pe atat de functionale. Aceste lucruri sunt posibile in Roweb prin echipa de mobile. 8 developeri (o parte dintre ei cu peste sase ani experienta) specializati in dezvoltari pe:

  • iOS
  • Android
  • React Native

si coordonati in ultimii 2 ani de Managerul Echipei de Mobile – Malina Mircu.

Am intrebat-o pe Malina de ce echipa de Mobile este exact ceea ce are nevoie un client extern.

“Sunt, in primul rand, o echipa de profesionisti. Avem persoane in echipa cu peste sase ani experienta. Dezvoltatorii sunt dedicati proiectului clientului, indiferent de complexitatea lui. In plus, se pot implica in dezvoltarea de proiecte din toate domeniile. Si asta se poate vedea si din portofoliul companiei.”

Flow-ul de lucru in echipa de Mobile:

  • Consultanta tehnica pentru client
  • Stabilire wireframes
  • Proiectare
  • Definire structura baza de date
  • Creare design aplicatie
  • Proiectare API
  • Dezvoltare
  • Implementare
  • Testare (Testarea se realizeaza manual si automat, in functie de specificul proiectului.)

Ceea ce da, in primul rand, valoare echipei de Mobile este pasiunea comuna pentru programare si tehnologie. Si, ca un argument in plus, iata cateva insight-uri venite chiar din echipa.

Gabi – IOS Developer

Q: De ce Echipa de Mobile?

A: Sunt in echipa de aproape 7 ani. Tin mine ca, ceea ce m-a atras atunci a fost faptul ca proiectele se faceau pe o tehnologie relativ noua, in curs de dezvoltare. Era ceva diferit fata de ce faceau majoritatea programatorilor in 2015.

Q: Ce iti place cel mai mult in echipa / companie?

A: Atmosfera din echipa si din firma, un mediu friendly unde lumea este deschisa la lucruri noi si unde esti ajutat sa te dezvolti atat profesional cat si personal.

Q: Care sunt, de obicei provocarile in proiectele de mobile?

A: Gasirea unui numitor comun in cautarea solutiilor optime pentru a livra produsele cele mai bune in timpul optim.

Q: Dar satisfactiile?

A: Momentele cand dupa bug-uri ce tin echipa pe loc mai multe ore, gasim rezolvarea.

Ionel – Android

Q: De ce Echipa de Mobile?

A: Sunt pasionat de Android si de dispozitive mobile si ma atrage tot ce tine de dezvoltarea in aceasta directie. Vad foarte mult potential in proiectele la care lucrez si asta imi da un plus de motivatie.

Q: Ce iti place cel mai mult in echipa / companie?

A: Imi place faptul ca lucram ca o echipa, fiecare putand veni cu idei si abordari diferite in dezvoltarea produselor sau solutionarea diferitelor probleme aparute.

Q: Care sunt, de obicei provocarile in proiectele de mobile?

A: Rezolvarea problemelor sub presiunea timpului, mai ales la aplicatiile aflate in productie, pe de-o parte. Pe de alta parte, provocarile majore sunt legate de fragmentarea software / hardware din ecosistemul Android si ramanerea la curent cu noile tendinte din dezvoltarea de aplicatii in Andoid.

Q: Dar satisfactiile?

A: Satisfactia cea mai mare e ca rezultatele muncii sunt vizibile imediat.

Adrian – React Native Developer

Q: De ce Echipa de Mobile?

A: Am ales echipa de mobile pentru ca imi place aceasta directie. In plus, imi place mediul din echipa si faptul ca ma pot consulta cu alti colegi despre cele mai bune practici folosite, astfel incat rezultatele sa fie cat mai bune.

Q: Ce iti place cel mai mult in echipa /companie?

A: Imi place ca am feedback constant si sunt implicat in meeting-uri tehnice care ma ajuta sa am un control bun asupra modului in care ar trebui abordata implementarea.

Q: Care sunt, de obicei provocarile in proiectele de mobile?

A: Provocarile sunt dinamice si nu seamana intre ele de la un proiect la altul. De exemplu, in momentul de fata, principala provocare o reprezinta modul de management al testelor (in functie de sistemul de operare, dar si de aplicatie).

Q: Dar satisfactiile?

A: Invat continuu si simt cum evoluez de la o etapa de proiect la alta. Aceasta invatare cred ca e un lucru esential in programare.

Bogdan – React Native Developer

Q: De ce Echipa de Mobile?

A: Mi-a placut dintotdeauna zona de mobile development si simt ca sunt omul potrivit in locul potrivit in aceasta echipa si in proiectele pe care le dezvolt.

Q: Ce iti place cel mai mult in echipa / companie?

A: De la atmosfera, la modul de lucru si tehnologiile folosite pot spune ca imi place totul.

Q: Care sunt, de obicei provocarile in proiectele de mobile?

A: Sunt provocarile impuse de proiecte dar si personale, totodata: livrarile de cod cat mai curat si bine pus la punct.

Q: Dar satisfactiile?

A: Cu fiecare proiect ma bucur ca am ocazia sa imi pun amprenta pe un produs si sa vad ca acesta are succes.

Cosmin – IOS Developer

Q: De ce Echipa de Mobile?

A: In echipa de Mobile am oportunitatea de a face efectiv ceea ce imi place – adica, sa lucrez in ecosistemul Apple si cu limbajul Swift.

Q: Ce iti place cel mai mult in echipa / companie?

A: Simt ca aici am mereu ocazia sa invat lucruri noi si sa ma dezvolt.

Q: Care sunt, de obicei provocarile in proiectele de mobile?

A: Provocarile apar la fiecare aplicatie. Din acestea invatam diverse.

Q: Dar satisfactiile?

A: Cele mai multe satisfactii apar la finalul dezvoltarii. Dupa finalizarea unei aplicatii cu succes apare si un sentiment de implinire.

 

Alte proiecte din portofoliu Roweb dezvoltate de echipa de Mobile

Tourpaq Guest App

In continuarea colaborarii cu noi, Tourpaq a decis sa construiasca o aplicatie dedicata in intregime utilizatorilor finali. Aceasta ofera informatii vizitatorilor in timp real- detalii, actualizari legate de rezervare si idei pentru a inspira turistii sa se bucure pe deplin de vacanta.

TEHNOLOGII: React Native, Firebase Realtime Database, Firebase Push Notifications, Dibs by Nets, Redux

AFLA MAI MULTE

echipa-dezvoltare-solutie-smartcity

 

Tourpaq Destination App

Tourpaq Destination App este o solutie pentru ghizi si turisti deopotriva, care ii ajuta sa rezerve si sa gestioneze diferite calatorii.

TEHNOLOGII: iOS, Objective C, Firebase, .NET, SQL

AFLA MAI MULTE

echipa-dezvoltare-solutie-smartcity

 

Mobile application | CIM Bank

Dezvoltarea unei aplicatii mobile pentru a ajuta CIM Bank sa-si extinda serviciile catre piata de mobile prin instrumente de tranzactionare intuitive si securizate.

TEHNOLOGII: Swift, Java / Android, ASP .NET Web API

AFLA MAI MULTE

echipa-dezvoltare-solutie-smartcity

 

WHISE CRM – pentru imobiliare

Proiect in derulare cu focus pe dezvoltarea unui mediu de lucru flexibil si modern pentru domeniul imobiliar, care poate fi adaptat pentru mai multe tari/piete.

TEHNOLOGII: .NET 5 Web API, Nancy FX, MSSQL, Elasticsearch, Memory cache, Redis, RabbitMQ, SignalR, Quartz.NET, Azure DevOps, Docker, Kubernetes, ReactJS

AFLA MAI MULTE

echipa-dezvoltare-solutie-smartcity

 

Solutie modulara pentru managementul deseurilor – SmartSanitation

Dezvoltarea de la zero a unei solutii modulare care integreaza functionalitati specifice managementului de deseuri (mobilitate + sistem de facturare bazat pe conceptul “platesti cat produci” + aplicatii multi-user + sincronizari de date in timp real)

TEHNOLOGII: C#, Asp.Net 5, EntityFramework Core, PostgreSQL, Docker & Docker compose, Consul, RabbitMq, MediatR, Steeltoe, Polly, Hangfire, IronPdf, SendGrid, MailKit, MassTransit, Ocelot, OpenAPI, JWT, Linux, Angular, Typescript, Nginx, WSL2

AFLA MAI MULTE

echipa-dezvoltare-solutie-smartcity

 

Dezvoltare solutie plata asigurare auto online| Plata RCA

Solutie completa (portal online + aplicatie mobila) pentru asigurari (auto si nu numai) creata pentru a simplifica procesele de selectarea a ofertelor si de achizitie efectiva a politelor.

TEHNOLOGII: PHP, MySQL, jQuery, Web Service, Android, iOS, SQLite, XML, GreenDAO ORM, Alarm Manager, Local Notifications

AFLA MAI MULTE

echipa-dezvoltare-solutie-smartcity

 

De ce sa lucrezi cu echipele noastre pentru dezvoltarea de solutii digitale?

  • Datorita experientei. Sunt peste 130 de profesionisti in echipa Roweb, iar dintre acestia peste 50% sunt seniori. Acest lucru inseamna ca ei au cunostintele necesare pentru a te ajuta sa-ti transformi ideea intr-un proiect care sa tina pasul cu schimbarile din contextul actual.
  • Dezvoltam aplicatii end-to-end si oferim clientului toate serviciile de care au nevoie in procesul de transformare digitala: de la analiza de business si consultanta pana la testare post-implementare si mentenanta.
  • Tehnologiile pe care le folosim pentru dezvoltarea proiectelor noastre sunt moderne si inovatoare.
  • Fiecare proiect de software development are o echipa alocata. Asadar, atentia este canalizata catre dezvoltarea unui proiect care sa corespunda necesitatilor clientului si conditiilor actuale ale societatii, dar care depaseste asteptarile utilizatorilor pentru a-ti tine angrenati in procesul de folosire.


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices