“Doar bazandu-te pe resurse interne poti avea control complet asupra business-ului tau.”
Acest tip de abordare nu mai este de actualitate.
Timpul a demonstrat ca o astfel de perceptie nu este doar limitativa (mai putine oportunitati reale de dezvoltare si extindere) ci mai ales riscanta, plasand afacerea intr-un con de umbra in piata.
Solutiile cloud sunt definite in jurul a 3 concepte cheie: colaborari de la distanta, accesibilitate si eliminarea redundantei.
Principalele avantaje ale solutiilor cloud:
- nu ai nevoie de echipe interne IT dedicate pentru mentenanta si actualizari;
- acces flexibil – de oriunde si oricand;
- costuri reduse upfront;
- buget flexibil (per serviciu, per luna, etc.);
- scalabilitate – capabilitate de adaptare rapida la nevoile companiei;
- capabilitati backup pentru evitarea pierderilor de date.
Iata ce spun cele mai recente statistici despre adoptarea cloud-ului de catre business-uri:
- 80% dintre companii vor migra in cloud pana in 2025. (Sursa: Computerworld UK)
- 84% dintre afaceri folosesc o strategie multi-cloud. (Sursa: RightScale)
- Piata aplicatiilor software in cloud va avea o crestere anuala de 6.1 procente. (Sursa: Statista)
- Piata de cloud applications va atinge 166.8 miliarde de $ pana in 2024. (Sursa: Statista)
Tipuri de solutii cloud-based (din perspectiva accesului)
- Public cloud – serviciile sunt disponibile pe internet. Odata ce alegi cloud-ul public pentru proiectele tale, toate resursele implicate vor fi disponibile pentru oricine este interesat sa le utilizeze sau sa le cumpere.
- Private cloud (folosit intern – intr-o companie specifica) este utilizat de catre o companie specifica si poate fi gazduit fie de companie (on-site) fie intr-un datacenter extern.
- Hybrid cloud – folosit atat public cat si privat. Asa cum arata si reprezentarea grafica de mai sus, cloud-ul hibrid este prima alegere a companiilor. Cel mai mare avantaj adus de acest tip de solutie consta in faptul ca are capacitatea de a tine in mod privat datele sensibile fara a-si pierde, totodata, din flexibilitate.
Categorii solutii cloud-based
- IaaS (Infrastructure as a Service) – infrastructura companiei tale este gazduita de o companie 3rd-party (servere, stocare, networking).
Ce ar trebui sa stii despre IaaS:
- ofera resurse esentiale de evaluare, stocare si retea (on demand);
- permite scalarea resurselor IT (dupa cum este necesar);
- este o alegere rentabila pentru migrarea in cloud;
- presupune implementare rapida pentru aplicatii web.
- PaaS (Platform as a Service) – instrumentele hardware sau software sunt gazduite 3rd-party (ex. business analytics, sisteme de operare, etc.)
Ce ar trebui sa stii despre PaaS:
- pot fi gazduite o serie de elemente: de la servere, retele, stocare, software pentru sistemele de operare, pana la baze de date si instrumente de dezvoltare (in centrul de date al furnizorului);
- ofera de obicei accesul la o gama mai larga de resurse (sisteme de operare, middleware, baze de date, instrumente de dezvoltare etc.);
- acces la un mediu de dezvoltare software partajat – deci, totul este accesat dintr-un singur loc.
- SaaS (Software as a Service) – utilizarea unei aplicatii software 3rd-party.
Principalele avantaje ale SaaS:
- reduceri de costuri (avantaj major pentru afacerile mici);
- permite urmarirea principalelor operatiuni de business;
- eficienta ridicata – in special la nivel de stocare si securitate.
Furnizori cloud de top cu care iti poti dezvolta business-ul in siguranta
Microsoft Azure
Azure este solutia cloud de la Microsoft. Utilizand datacenter-ul de la Microsoft, acesta le permite developerilor sa construiasca, dezvolte si administreze aplicatii si servicii.
Solutii cloud oferite de Azure:
- Software as a Service (SaaS);
- Platform as a Service (PaaS);
- Infrastructure as a Service (IaaS).
Cum te putem ajuta: Cu Microsoft Azure putem construi, lansa si administra aplicatii si servicii printr-o retea stabila de data center, administrata de Microsoft.
Astfel, aplicatia ta cloud publica este integrata cu infrastructurile IT existente. Azure permite folosirea oricariu limbaj, cadru, instrument pentru dezvoltarea de aplicatii si ofera servere nelimitate, spatiu de stocare nelimitat, capabilitati si solutii robuste si eficiente.
Exemplu de proiect pe care l-am dezvoltat cu Azure:
#1 WHISE CRM – dezvoltare software pe modelul de echipe dedicate. WHISE Software este o solutie mobile-first dezvoltata cu nevoile utilizatorilor (comerciale si administrative) in minte. Scopul acestui produs este sa ofere experiente high-tech si automatizari pentru cumparatori, adminsitratori, investitori si agenti imobiliari:
Ca o privire de ansamblu asupra evolutiei proiectului WHISE CRM, acesta a trecut prin trei mari stadii de evolutie.
Etapa #1 – Dezvoltarea si lansarea software-ului WHISE CRM
Etapa #2 – Inlocuirea unei solutii desktop cu una de tip mobile-first si web-based
Etapa #3 – Migrarea solutiei de la on-premise catre cloud
Decizia de extindere pe piete noi a generat o nevoie suplimentara de scalabilitate la nivel de produs. Iar aceasta scalabilitate a fost posibila prin migrarea de la on-premise catre cloud (Azure) – o optiune moderna care permite multiple integrari si ofera accesibilitate ridicata. Echipa noastra a jucat un rol esential in acest proces de migrare prin oferirea mai multor sesiuni de consultanta si prin servicii de development.
Servicii Web Amazon
AWS ori Amazon Servicii Web reprezinta o colectie de servicii informatice la distanta – o platforma de cloud computing ce vine in sprijinul firmelor prin:
- scaderea costurilor de IT;
- rapiditate in mutarea infrastructurii;
- scalalarea aplicatiilor.
Acest serviciu ofera mai multe servere la un pret optim si are scopul de a eficientiza o serie de sarcini de lucru cum ar fi: aplicatii mobile si web, procesare date, arhivare, spatiu de stocare etc.
Exemplu de proiect pe care l-am dezvoltat cu Amazon:
Platforma social cu marketplace integrat si moneda proprie de tranzactionare (B-coins)
Proiectul Ezebee (platforma social & marketplace) a fost dezvoltata in 2 versiuni (V01 – in 2012 | V02 in 2016)
Pentru a obtine imbunatatirile pe care le-a cerut clientul pentru versiunea 2, am adoptat o arhitectura API orientata spre servicii, RESTful, bazata pe un cadru Sails.js, in Node.js, iar back-end-ul a fost creat pe o baza de date NoSQL, OrientDB, care a permis lucrul cu ElasticSearch. Interfata UI a fost implementata in Knockout.js si, pentru a sustine chat-ul in timp real, am folosit Web Sockets. Pentru a permite transferurile de bani direct prin intermediul aplicatiei de chat, am folosit API-urile Braintree si PayPal.
Baza de date cu grafice si sistemul de ponderare a etichetelor – in functie de numarul de produse asociate acelei etichete – au permis o cautare dinamica, mai rapida si mai flexibila, utilizand scorurile de popularitate ale tagurilor, preincarcarea rezultatelor, sugerand criterii pentru a rafina cautarea si incarcarea rezultatelor cu o viteza foarte mare.
Atat v1 cat si v2 au folosit MySQL, jQuery, CSS3 si HTML5, precum si hosting Amazon Web Services.
Rackspace
Oferta celor de la Rackspace Cloud contine gazduire pentru aplicatii web sau platforme ca si serviciu, stocare cloud, server virtual privat, backup pentru baze de date precum si monitorizare, servicii ce sunt taxate in baza unui calcul de utilitate. Componenta de Fanatical Support a companiei ajuta clientii sa lanseze, planifice si ruleze cele mai solicitante aplicatii posibile
DigitalOcean
Te ajutam sa creezi aplicatii web sau backend-uri API pe o infrastructura robusta, sa implementezi aplicatii container-based si sa accelerezi dezvoltarea utilizand o platforma cloud intuitiva si scalabila: DigitalOcean.
De ce sa folosesti DigitalOcean pentru business-ul tau?
- 99.99% uptime SLA;
- Solutie eficienta din punct de vedere cost;
- Servicii complete de cloud (Cloud-Native, IaaS, PaaS);
- CMS stabil, framework-uri e-commerce, web application.
Google Cloud
Afacerea ta devine mai puternica folosind o solutie cloud flexibila si performanta: Google Cloud.
Ce servicii iti putem oferi pentru Google Cloud:
- infrastructura cloud optimizata;
- migrare sigura a bazei de date;
- optimizare de aplicatii;
- securizarea business-ului;
- dezvoltarea de aplicatii specifice pentru afacerea ta;
- solutii agile pentru fluxurile de lucru interne;
- continut dinamic integrat perfect (YouTube, Google Maps etc.).
Pentru ce tipuri de servicii cloud te poti baza pe noi
Servicii de consultanta – Te ghidam pas cu pas in identificarea si rezolvarea provocarilor strategice si tactice alegand abordarea cloud-based potrivita business-ului tau.
Dezvoltare de aplicatii -Construim de la zero aplicatii business .NET, JAVA sau PHP (enterprise, web & mobile) pregatite sa ruleze in cloud inca de la inceput.
Migrare aplicatii & integrari – Migram si conectam aplicatiile existente astfel incat tu sa ai acces continuu la date si la un proces de business performant.
Migrari & integrari de date – Te ajutam sa conectezi si migrezi o serie de aplicatii, sisteme, arhive de date si medii IT pentru a avea acces la o experienta digitala unitara.
Migrare infrastructura – Analizam si scalam infrastructura curenta pentru a putea alege varianta optima de servicii cloud si tehnologii in procesul de migrare.
Integrari on-premise in cloud – Iti oferim flexibilitate mai mare si acces simplificat la toate tipurile de dispoizitive prin migrari de la solutii on-prem la aplicatii software cloud-based.
Ce ar trebui sa stii despre noi
Roweb este o companie de software development care activeaza in piata din 2004 si care, in prezent, are birouri in 3 orase: Bucuresti, Pitesti, Craiova.
Cu cei peste 130+ experti IT specializati in tehnologii moderne, ne concentram pe dezvoltarea de solutii Enterprise, Web, Mobile si E-commerce.
Dezvoltam proiecte pentru companii din intreaga lume si avem capabilitatea sa intelegem nevoile specifice ale diferitelor tipuri de business-uri (de la start-up-uri la corporatii) si industrii.
“Ne propunem constant sa fim cu un pas inaintea schimbarilor, lucrand cu tehnologii moderne astfel incat clientii nostri sa beneficieze pe termen lung de solutii flexibile. Misiunea noastra este de ne sincroniza abordarile de development cu inovatiile tehnologice astfel incat solutiile software dezvoltate de noi sa se pastreze relevante pe piata pe termen lung.”
Viorel Costea | Co-Founder & CEO Roweb
Avem echipe in-house de software development, capabile sa preia dezvoltarea integrala a unui produs digital – de la faza de consultanta si analiza de business la arhitectura de solutie, implementare, post-implementare, testare si mentenanta.
Solutiile custom sunt in topul preocuparilor noastre pentru ca avem experienta extinsa in crearea de aplicatii specifice care sa raspunda punctual nevoilor clientilor. Totusi, exista o serie de solutii off-the-shelf pe care le-am creat in baza nevoilor din industrii:
- Marketplace pentru imobiliare;
- Solutie completa pentru restaurante;
- Produse e-learning;
- Solutii pentru industria transporturilor (aplicatii de management flote, taxi app, etc.).
O mare parte dintre aceste produse digitale integreaza solutii CRM specifice (de exemplu, solutia de restaurante) sau solutii de e-learning personalizate (solutia Seatbelt).
“Focusul nostru ramane constant pe construirea de echipe stabile. Optimizarea costurilor din proiect reprezinta mereu un subiect de interes – astfel ca este esential sa avem o predictibilitate mare a echipelor. Pentru multe proiecte, arhitectura cea mai potrivita de echipa include developeri de pe diferite niveluri de experienta: junior, middle si senior. De aceea, strategia noastra de angajare integreaza inclusiv atragerea de studenti din universitati de profil – oameni in a caror evolutie investim constant.”
Viorel Costea | Co-Founder & CEO Roweb
Ai nevoie de suport pentru dezvoltarea unei solutii custom de e-learning? Programeaza o sesiune de consultanta gratuita cu unul dintre expertii nostri!